Ciasta

Naszym klientom oferujemy pyszne, tradycyjne ciasta na bazie naturalnych składników. Ciasto sprawdzi się jako znakomity deser na różnego rodzaju uroczystościach czy też przy zwykłej poobiedniej herbacie. Proponujemy pachnące placki drożdżowe, serniki, jabłeczniki, babki, ciasta jogurtowe. Polecamy również keks angielski, makowce, placek makowy oraz aromatyczne ciasto korzenne.

placek z owocem

Dla wielu jego smak kojarzy się z dzieciństwem – najlepiej pasuje do niego szklanka ciepłego mleka lub kakao. Któż z nas oparłby się ciastu drożdżowemu z kruszonką? Wypiekamy miękkie i puszyste placki drożdżowe z różnego rodzaju dodatkami.

 

szarlotka

Jabłka to jedne z najbardziej podstawowych, a zarazem uniwersalnych owoców, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ich walory można podziwiać w całej okazałości dzięki jabłecznikom. Masa z jabłek, pianka z białek, kruche ciasto? Pieczemy tradycyjne szarlotki!

 

sernik wiedeński

Najbardziej serowym ciastem na świecie jest oczywiście sernik. Oryginalnie pochodzi z greckiej wyspy Samos – był ulubionym deserem w Starożytnej Grecji. Przygotowuje się go na bazie zmielonego twarogu z dodatkiem żółtek oraz masła. W naszej ciastkarni z przyjemnością wypiekamy puszyste serniki.

 

babka cytrynowa

Babka piaskowa, cytrynowa czy marmurkowa? W Ciastkarni Luna królują babki – wilgotne, puszyste i o wspaniałym zapachu! Oferujemy wypiek babek wielkanocnych na święta. Na szczęście pyszną babkę można zjeść zawsze, bez względu na to, czy świętujemy.

 

keks angielski

Bakalie, bakalie i jeszcze raz bakalie, gruszki wanilia i delikatne ciasto – tak, to keks angielski. My również ulegamy jego urokowi i chętnie wypiekamy ten rodzaj ciasta. Nie żałujemy rodzynek, orzechów włoskich i moreli!

makowiec

Pieczony na Wigilię i Boże Narodzenie, jednak niech podniesie rękę ten, kto nie jest jego fanem na co dzień. Makowiec z dodatkiem cukru i bakalii pochodzi z Węgier, ale szczęśliwie zadomowił się i w Polsce. Oferujemy wypiek tradycyjnych makowców zawijanych.

 

ciasto jogurtowe

Delikatne ciasto jogurtowe z owocami to znakomita propozycja dla fanów prostych i smacznych wypieków. Nasi cukiernicy przygotowują delikatne ciasta jogurtowe z dodatkiem sera, brzoskwiń i czerwonej porzeczki. Warto się skusić.

 

ciasto korzenne

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym piernikiem, spróbuj naszego ciasta korzennego. To aromatyczny wypiek, który swój smak i zapach zawdzięcza specjalnej przyprawie korzennej i śliwką węgierkom. Warto skusić się na świąteczny lub poobiedni deser z tym ciastem w roli głównej.

placek z makiem

Doskonały na każdą okazję i godny zamiennik makowca – placek makowy prezentuje się i smakuje fenomenalnie. Spód półkruchy, masa makowa wzbogacona w śmietanę i żółtka, posypany waniliową kruszonką.

tarta maślana

Tarty w wersji słodkiej obowiązkowo powinny zawierać w sobie owoce, które nadają im wyjątkowy smak i dekoracyjny wygląd. Spód tarty można wykonać z ciasta kruchego czy drożdżowego, a jego wypełnienie stanowi masa kremowa. Samo ciasto jest dzięki temu lekkie i świeże, a dodatek soczystych owoców czyni go wręcz idealnym deserem na letnie dni!

 

piernik przekladany

Towarzyszy nam w święta do kawy, ale nie tylko. Jego aromat skutecznie przyciąga nawet najbardziej opornych. Piernik – wilgotny, przekładany konfiturą lub powidłami, polany czekoladą lubi gościć w naszej cukierni. Wypiekamy różnego rodzaju pierniki np. z dodatkiem miodu i przyprawy korzennej

 

faworki

Faworki, zwane też chruścikami, to charakterystyczny dla okresu karnawału słodki przysmak. Wykonywane przez nas z najlepszych składników, takich jak żółtka jajek, odrobina wysokiej jakości spirytusu czy śmietana stanowią przekąskę o kruchej teksturze i wybornym smaku. Wykorzystujemy przy tym tylko tradycyjne receptury. Ręczne wykonanie zapewnia uzyskanie typowego, wstążkowego kształtu!

 

mazurek stefankowy

Kolorowe, słodkie i pyszne mazurki to wypieki tradycyjnie podawane w okresie wielkanocnym. Ciasta tego rodzaju stanowią przykład typowo polskiego smakołyku, przygotowywanego i ozdabianego z niezwykłą pieczołowitością. Wykorzystywane do ich produkcji składniki, takie jak kremy, marmolady, ciasta biszkoptowe i kruche czy bakalie nadają mazurkom rozpoznawalny wygląd oraz smak.